Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Πως μπορώ να βελτιώσω τη βλεμματική επαφή του παιδιού μου;



1) Επιλέξτε ένα ήσυχο περιβάλλον: Πριν ξεκινήσετε είναι σημαντικό να σιγουρευτείτε οτι το παιδί σας βρίσκεται σε ένα ήσυχο περιβάλλον  και δεν υπάρχουν άλλες πηγές οι οποίες θα μπορούσαν να αποσπάσουν την προσοχή του, όπως ανοιχτή τηλεόραση και άλλα.
2) Ξεκινήστε με τη χρήση ενός "δυνατού" ενισχυτή: Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης χρησιμοποιήστε ενισχυτές (αντικείμενα/δραστηριότητες) που αρέσουν στα παιδιά σας προκειμένου να τους κεντρίσετε το ενδιαφέρον και να παραμείνουν συγκεντρωμένα στη δραστηριότητα. Για παράδειγμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αγαπημένο της/του φαγητό, παιχνίδι, ή κάποιο άλλο αντικείμενο.
3)Τοποθετήστε τον ενισχυτή κοντά στο πρόσωπό σας: Με το να τοποθετήσετε τον ενισχυτή κοντά στο πρόσωπό σας ή κοντά στα μάτια σας, θα ενισχύσετε τη βλεμματική επαφή του παιδιού.
4)Δώστε χρόνο στο παιδί σας να αποκριθεί: Κρατήστε τον ενισχυτή κοντά σας και περιμένετε μέχρι το παιδί να είναι έτοιμο να δώσει απόκριση. Στην περίπτωση που το παιδί δεν κοιτάξει, μπορείτε με προσοχή να κατευθύνετε το πρόσωπο του παιδιού προς την κατεύθυνση του ενισχυτή.
Συμβουλή προς τους θεραπευτές: Ποτέ μην ακουμπάτε το πρόσωπο του ατόμου προκειμένου να κοιτάξει τον ενισχυτή ή να έχει βλεμματική επαφή με εσάς, παρά μόνο εάν έχετε την γραπτή άδεια του γονέα/κηδεμόνα. Εφόσον έχετε την γραπτή συναίνεση του γονέα, φροντίστε να ακουμπάτε το πρόσωπο του παιδιού με πολύ προσοχή και κάνοντας λεπτές και προσεκτικές κινήσεις. Εάν το παιδί αντιδρά σ' αυτή την κίνηση, ΜΗΝ ασκήσετε καμία πίεση. Καλύτερα να κάνετε μία άλλη δραστηριότητα και να επαναφέρετε τη δραστηριότητα της βλεμματικής επαφής μετά από λίγο.
Περισσότερα Tips

Χρησιμοποιείστε Puzzle: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δραστηριότητες οι οποίες θα ενισχύσουν τη βλεμματική επαφή και το "σκανάρισμα" (scanning and eye-tracking) του παιδιού. Για παράδειγμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε puzzle ή δραστηριότητες ταιριάσματος (matching tasks) οι οποίες θα βελτιώσουν τη συγκέντρωση αλλά και την οπτιπή προσοχή (Visual Attention).

Δοκιμάστε δραστηριότητες αισθητηριακής ολοκλήρωσης: μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να ηρεμήσει και επίσης να αποτρέψει την αισθητηριακή υπερφόρτωση. Ταυτόχρονα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της απόκρισης στο ερέθισμα που του παρουσιάζετε.

Σημείωση
*Η βλεμματική επαφή αποτελεί πολύ σημαντικό μέσο επικοινωνίας, ιδιαίτερα για άτομα, ανεξαρτήτου ηλικίας, τα οποία αδυνατούν να επικοινωνήσουν λεκτικά με το συνομιλητή τους. Επομένως μαθαίνοντας κανείς να επικοινωνεί με τη χρήση της βλεμματικής επαφής στη μικρή ηλικία, θα τον ωφελήσει στα μετέπειτα χρόνια.Είναι απαραίτητο να διδάσκετε τη βλεμματική επαφή σε συνδυασμό με τις κοινωνικές δεξιότητες ειδικά στα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.
*Στην περίπτωση που το παιδί σας συνεχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία στην κατάκτηση και στη διατήρηση της βλεμματιικής του επαφής, μπορεί να υπάρχουν άλλα αίτια τα οποία θα είναι υπεύθυνα γι' αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου